Go Back
+ servings
mesne okruglice

Mesne okruglice

Course: Main Course
Cuisine: international, Italian
Prep: 9 minutes
Cook: 30 minutes
Total: 40 minutes
Osoba: 4
Chef: Anelistar

S obzirom da najviše od svega volim kuhati pašte i rižota na prosto oduševljenje moga muža koji već pet godina pokušava skinuti 10 kg kojih je zaradio u braku, danas ću podijeliti s vama svoj recept za meatballs/mesne okruglice ili kako već to vi zovete.

Prve koje sam probala bile su djelo ruku moje sveki iz Amerike.

Međutim njene su bile ogromne, nekako tvrde i nezačinjene (sva sreća pa sveki ne razumije hrvatski) pa ju nisam tražila recept već sama složila onakve kakve mome nepcu odgovaraju.

Bio mi je to jedan od većih izazova jer James ima vrlo istančan sud na jela koja favoriziraju Ameri te konzumiraju vrlo često.

Moje okruglice su prošle njegov sud te dobile i krasan superlativ od njega tako da su mi bile najbolje koje je probao.

Ukoliko želite i vi napraviti odlična mesna mudanca i poslužiti ih mužu na tanjur stiže recpt u par koraka.

Isprintaj Recept

Sastojci

  • 500 grama Mljevenog junećeg ili purećeg mesa
  • 1 jaje
  • krušne mrvice
  • maslinovo ulje
  • 3 glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 rajčice
  • pasirana rajčica ili šalša
  • Sušeni ili svježi bosiljak
  • Crni papar
  • Sol
  • Vegeta
  • Goveđi temeljac Može i bez sa pojačanom vegetom
  • Grana padano sir
  • Salata matovilac
  • Cherry rajčice

Priprema

  1. Koristim mljevno pureće ili mljeveno juneće meso ovisno koje mi se nađe u frizu. Na pola kg mljevenog mesa u posudu stavim jedno jaje, veliku žlicu senfa, par kapi tabasca, prstohvat sušenog bosiljka, žličicu vegete, i žličicu crnog papra, i prstohvat soli.

  2. Na maslinovom ulju na tavici popržim sitno nasjeckan luk (pola manje glavice) I jedan režanj češnjaka. Nakon što poprimi zlatnožutu boju taj luk dodam u posudu sa smjesom iz koraka broj 1.

  3. Sada kada imamo sve sastojke smjese, skinemo prstenje sa ruku, operemo ih I zamijesimo smjesu rukama dodavajući krušne mrvice odokativno do trena mogućnosti izrade okruglica da se pritom ne kelje za ruku previše.

  4. Formirajte ih u male okruglice kako bi se što prije mogle skuhati jer znamo da smo ograničeni vremenom uz malu djecu. Od smjese od pola kile ispadne oko 25 kuglica i nama je dovoljno za dva ručka ukoliko se James ne ordinira taj dan po noći u kuhinji i pojede ih hladne.

  5. Takve možete i zamrznuti da imate u frizeru kad god trebate ali ih prije zamrzavanja na masnom papiru stavite u frizider na par sati da se malo stisnu pa onda slobodno u vrećicu za zamrzavanje.

  6. Na tavici ugrijte 4 žlice maslinovog ulja i dodajte jedan veći sitno nasjeckani luk i dva režnja sitno nasjeckanog češnjaka.

  7. Dinstajte do žuto zlatne boje i dodajte kuglice u tavu (ja koristim wok tavu za skoro sva jela) nemojte jednu na drugu.

  8. Dinstajte okruglice nekih 10 minuta i preokrenite ih da se zarumene površinski (okruglice će same pustiti vodu tako da ju ne dodajete)

  9. Nasjeckajte dvije velike domaće rajčice i dodajte u okruglice, posolite i popa-prite i pustite da se pirja. Ukoliko doma imate domaću šalšu dodajte 4 velike žlice, ukoliko nemate koristite pasiranu rajčicu iz tetrapaka jedno manje pakiranje. Ako koristite pasiranu rajčicu iz tetrapaka onda dodajte i žličicu šećera da ubije kiselost.

  10. Sve zajedno spojite i kuhajte uz dodatak goveđeg temeljca (i za puretinu i za junetinu. Ako nemate domaćeg kuhanog na kostima onda možete ubaciti kocku goveđu i dodati prokuhane vode 2 veće šalice- to će te točno vidjeti koliko treba odokativno. Promiješati i pustiti da se kuha nekih 20 minuta na srednjoj vatri dok se umak ne zgusne.

    mesne okruglice
  11. Na kraju dodati svježeg bosiljka malo ako ga imate za ukras i miris onako u komadu ili nasjeckanog ako volite intezivnije mirise.

  12. Staviti kuhati špagete u prokuhanu posoljenu i pouljenu vodu (uvijek koristim Barillu i kuham 6 minuta.

Serviranje

Ovo je jedina pašta koju ne završavam u tavici s umakom već odvojeno tj. samo poslužim u posudu i zalijem s umakom i mesnim okruglicama.

Uz dobru paštu poput ove mora ići dobra salata i dobar sir. Za sir koristim grana padano naribani, aukoliko dolaze gosti na ručak onda u komadu pa ribam pred njima na listiće zbog boljeg touch-a. Uz ovo jelo može ići bilo kakva zelena salata.

Ja sam zaljubljena u matovilac tako da poslužim najčešće uz matovilac salatu sa cherry rajčicama. Ukoliko imam mozzarelle natrgam i nju.

! Mozzarella se proizvodi od mlijeka vodene bivolice, ali dobiva se i od kravljeg i ovčjeg mlijeka; u 100 grama ima 280 kalorija!

Salatu začinim na način da prvo posolim, popaprim pa onda ocat po želji (ja volim vinski ili acceto ili limunov sok) i onda maslinovo ulje.

Zašto tim redoslijedom? Jer ako krenete prvo sa uljem onda salata ne upije ostalo.

Ukoliko salatu pripremate ranije, možete ju začiniti i zakiseliti ali ulje ostavite za zadnji tren da vam salata ne uvene.

Ovo jelo vole svi, pogotovo djeca i sa tim ne možete puno fulati ako vam dolazi netko u goste, a želite nešto brzo i fino.

Dobar vam tek!