Go Back
+ servings
BRZI DOMAĆI KRUH BEZ PUNO DIZANJA

Brzi kruh bez dizanja

Course: kruh
Cuisine: bosnian
Keyword: kruh
Prep: 35 minutes
Cook: 30 minutes
Total: 1 hour 5 minutes
Osoba: 10 ljudi
Chef: Anelistar

Proljeće 2020, najtraženij artikli kvasac i grah u konzervi zbog beštije koja je obilježila početak 2020. godine, COVID-19!

Nikad nisam pekla kruh, ali sam kupila veliko pakiranje instant kvasca za nedaj Bože. U karanteni sam točno mjesec dana, nabavke sam svela na 3 odlaska u trgovinu. Više manje bili smo na tostu i tu i tamo svježem kruhu iz pekare.

Dan prije Uskrsa planirala sam doručak i skužila kako nemam kruh, niti tost, odlučila sam pronjuškati recepte za domaći kruh. Veliko NE su dobili oni koje moraš pripremiti noć prije ili koje čekaš dugo da se dignu, a nitko ne voli čekati da se digne :)

Spojila sam dva recepta i pronašla onaj koji mi je osvojio nepce,

Izgleda da ćemo u ovoj karanteni svi postati pekari,ali bake će biti ponosne te ovim putem apeliram da jedan kruh ispečete susjedi ili nekome bližnjem,ali pazite na mjere opreza :)

Isprintaj Recept

Sastojci

  • 500 grama glatkog brašna
  • 1 vrećica instant kvasca ili svježi kvasac pomiješan sa šećerom i toplom vodom
  • 1 žlica soli
  • 1/2 žlice šećera
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 300 ml tople vode prokuhane ili iz boce

Priprema

  1. U posudu pomiješati sve suhe sastojke, dodati mlaku vodu (prije prokuhanu ili iz boce).

  2. Zamijesiti rukama, ako je jako ljepljivo dodati malo brašna i mijesiti do smjese koja se odvaja od ruku, dakle ostaje ljepljiva ali ne ostaje na rukama.

  3. U nauljenu posudu ostaviti tijesto da se digne pola sata na toplome pokriveno krpom

  4. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva, stavite tijesto u nauljeni kalup (koristila sam uski ko za mesnu štrucu vatrostalni, a koristila sam i gumeni kalup u obliku srca iz Ikee., možete peći i na protvanu iz pećnice na masnom papiru, ne mora biti kalup,

    BRZI DOMAĆI KRUH BEZ PUNO DIZANJA
  5. Zarežite ga na površini, pouljite kistom, pokrite kalup alu folijom i zatvorite sve rubove , peći ga 20 min pod folijom, onda maknuti foliju, premazati ga brzo sa maslinovim uljem s kistom i zapeći bez folije još 10 minuta.

  6. Kruh izvaditi iz pećnice i 20 minuta ga držati pokrivenog s krpom

  7. Izvadite ga iz kalupa i uživajte u hrskavosti kore i mekanoći sredine. Liam je ovaj put prvi put pojeo i koru kruha :)

    BRZI DOMAĆI KRUH BEZ PUNO DIZANJA

Serviranje

Odličan za doručak za sendviče, lako se reže i ne trusi, nije šupalj već pun i kada ga prvi put ispečete kao ja, bit će te jako ponosni, jer prvi kruh je poseban osjećaj. 

Sevirajte ga za doručak , za ručak uz variva i tunkanje u omiljeni sos i za večeru za maslac i marmeladu. Ne preporučam ga konzumirati za sva tri obroka u danu jer ne želim odgovarati za brojke na vašoj vagi

:)