Go Back
+ servings
purica s mlincima

Purica s mlincima

Course: glavna jela, Main Course
Cuisine: Croatian
Keyword: Purica s mlincima
Prep: 15 minutes
Cook: 45 minutes
Total: 1 hour
Osoba: 6
Chef: Anelistar
Poznato je u nas Balkanaca da uvijek zbijamo šale na američke praznike poput Halloween-a i Thanksgiving-a, 4th July-a. Šale su na račun pompe i komercijalizma vezanih uz spomenute praznike. Ameri mjesecima unaprijed planiraju što će kuhati, kako će ukrasiti kuću, čija će maska biti bolja, ko će skupiti više slatkiša, čiji vatromet će biti bolji i jači, tko će imati bolje rekvizite a sve to na veliku sreću i pun džep mnogobrojnih lanaca trgovina. Ja osobno nemam ništa protiv nikakvih slavlja, kako nisam hejter, nemam ništa loše reći povodom toga osim da ne bi nikad ulazila u nepotrebne troškove i bila rob showing off-a. S obzirom da sam udana za Amera, kako on poštuje ono što ja slavim, Bajram i Božić, tako i ja slavim ono što slavi on. To se zove poštivanje različitosti i hvala ti bako ovim putem što si me tome naučila. Danas je četvrti četvrtak u mjesecu studenom, Dan zahvalnosti ili Thanksgiving. Što to točno Ameri slave? Prije se tokom povijesti izražavala zahvalnost Bogu zbog dobre žetve, danas se slavi poštovanje Boga, familije, prijatelja, zdravlja te svog materijalnog dobra koje posjedujemo. Običaj je da se sva djeca okupe u obiteljskoj kući kod svojih roditelja, zajedno se pripremaju delicije i uživa u dobroj klopi. Što sadrži tradicionalni Thanksgiving tanjur? Pečena purica (premazana javorovim sirupom ili samo turkey gravy-em) Zanimljivo je to što većina obiteljskih kuća imaju fritezu samo za puricu i vade je van iz garaže samo povodom Božića i Thanksgivinga. Probala sam puricu iz friteze i moram priznati da nije loša, čak nije ni suha, skoro isti efekt kao i kad ju mi pečemo pod folijom i onda pred kraj zapečemo. Sweet potato Casserole – pire od slatkog krumpira. Slatki krumpir se skuha u kori, oguli, zgnječi i doda se maslacl. Sa strane se u lončiću skuha mlijeko te doda smeđi šećer, slatko vrhnje, timijan, sol i lovorov list. Ostavi se 20. Minuta sa strane da se sve sljubi i pomiješa se sa pireom. Meni osobno nije sjelo. Turkey gravy – umak od puretina. Ili ga kupe gotovog, a ako se odluče pomučiti malo onda ga naprave tako da na maslac dodaju brašno i pjenjačom mute dok lagano dodaju pureći temeljac. Cranberry relish – umak od brusnice. Kupe ga gotovog, sličan je umaku koji jedete u Ikea restoranu uz mesne okruglice. Mahune ili grah na suho, nikako onako kako smo mi navikli. Jameyu sam danas pripremila puricu s mlincima jer mu je to najdraže naše jelo. Oni nemaju mlince niti išta slično tome. Slijedi recept za moju ćurku iliti puricu uz poruku da zahvalni trebamo biti svaki dan.
Isprintaj Recept

Sastojci

  • 1500 grama purećeg rasjeka ili jedna pureća polovica pakiranje Vindija
  • 1 pakiranje domaćih mlinci s jajima s placa su uvijek najbolji
  • Pureći temeljac
  • Suncokretovo ulje
  • Crvena paprika
  • Sol
  • Papar
  • Vegeta
  • Svježi kupus
  • Rajčica

Priprema

  1. Puretinu dobro začiniti, nauljiti i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu peći pod folijom na 220 stupnjeva.
    purica s mlincima
  2. Pod folijom ju peći 25 minuta, izvaditi i raskomadati na manje dijelove i zapeći bez folije još 20 minuta dok se jako ne zarumeni i dok vam kuća cijela ne zamiriši 🙂

    purica s mlincima
  3. Slobodno tokom pečenja možete izvaditi i okrenuti tako da poprimi saft sa svih strana.
  4. Paralelno dok se ćurka peče, napraviti temeljac od purećih kostiju ili komada puretine koju ste odvojili sa mrkvom, peršinom lukom, soli, paprom i vegetom.
  5. Ukoliko ste lijeni za napraviti temeljac, u pola litre prokuhane vode dodajte 2 pileće kocke za temeljac.
  6. Mlince razlomite u posudi i zalijte temeljcem, izmiješajte i pustite 5 min pod poklopcem da omekšaju.
    purica s mlincima
  7. Pazite da ne omekšaju previše.
  8. Ocijedite ih i izvadite ćurku iz pećnice, odvojite ju na tanjur sa strane, a mlince ubacite u protvan u kojem se pekla ćurka te preokrećite mlince da upiju svu masnoću.
    purica s mlincima
  9. Na mlince vratite meso i poslužite uz kupus salatu ili bilo koju drugu po ukusu.

Serviranje

Možete ju servirati na tanjur sa umakom od brusnice ili američkim gravyem